Обзор книги "Музична скринька. Том 1. Ласкаво просимо в Пандорію." Автор: roman68 15:23 28/12/2020

8.1

Книг: 4

Перед тим, як розказати вам про чарівне банде дессіне «Музична скринька» («La boîte à musique») Карбона й Жіже, яке вийшло друком у видавництві «Наша Ідеа», хочеться трішки розповісти про авторів цього мальопису.

Карбон — це псевдонім французької сценаристки мальописів Бенедикт Карбонейл (Bénédicte Carboneill), яка завжди хотіла працювати з дітьми і творити для них. У 1995 році вона приєдналася до викладацького складу, де поєднувала професію вчительки із публікаціями про освіту в журналах та періодичних виданнях. І вже у 2015 році вона спробувала свої сили, як сценаристки мальописів, а її першим альбомом було банде дессіне «Проміжок часу» («Le Pass Temps»), яке було якраз видано під псевдонімом Карбон. У її доробку вже є крім вищезгаданого альбому й багато інших: «Анонімні Зідніки» («Les Zindics anonymes»), «В очах Ля» («Dans les yeux de Lya»), «Змова у Версалі» («Complot à Versailles»), «Маяна» («Maïana») та «Музична скринька» («La Boîte à musique») про який сьогодні піде мова.

Жером Жиле, художник, який узяв собі псевдонім Жіже, народився в місті Лубумбаші, Конго. Після навчання на ілюстратора в університеті Сен-Люка в Льєжі переїхав до Люксембургу, де продовжив вивчати вже анімацію. Після навчання приєднався до команди «Zeilt Productionє, як дизайнер комп’ютерної графіки. Але свої мрії потрібно здійснювати й у 2018 році він кардинально міняє своє життя та починає працювати разом із Карбон над банде дессіне «Музична скринька», яке вже на сьогоднішній день нараховує чотири альбоми.

Українською мовою вийшов поки тільки перший альбом мальопису «Музична скринька», який має назву «Ласкаво просимо в Пандорію» («Bienvenue à Pandorient»). Але думаю все попереду, тому давайте нарешті розкажу, про що ця магічна історія.

На свій восьмий день народження маленька дівчинка Нола отримує дивовижний подарунок від свого батька: музичну скриньку своєї матері, якої вже немає з ними. Звідти лунає наймиліша та найчарівніша мелодія, яку коли небудь слухала Нола. Спостерігаючи за скринькою вона помітила те, у що важко повірити. До неї рукою махала якась маленька дівчинка, яка благала про допомогу. Нола незчулася, як виконала прості настанови дівчинки, і зменшилася в розмірах та потрапила у фантастичний світ Пандорії. Тепер вона спробує допомогти своїм новим друзям врятувати їхню матір від смертельної хвороби. Нола дізнається також, що світ, який на перший погляд, здається, чарівним та добрим, ховає багато небезпек, які очікують жителів на кожному кроці. А що вже говорити про людей із зовнішнього світу, яким тут узагалі не місце.

Уже з перших сторінок можна помітити, який акцент буде робити сценаристка в мальописі, бо в неї прекрасне розуміння дитячих емоцій. Тому для дітей, які читатимуть цю історію, відразу будуть зрозумілі внутрішні переживання Ноли та всіх героїв загалом. Спершу Карбон звертає увагу саме на смуток із яким дівчинка споглядає через вікно. Авторка бажає познайомити нас із горем, яке сталося в цій родині та, як ця подія вплинула на них, особливо на Нолу. А вже впродовж усіх наступних сторінок можна легко помітити вир емоцій на обличчі дівчинки: здивування, радість, цікавість, страх та злість.

Звісно, що такого розуміння емоцій героїв не можна було досягнути без художника Жіже, який, крім чудового й чарівного малюнку, постійно акцентує увагу на персонажах та їхніх емоціях. Тому коли дивишся на обличчя Ноли, то точно знаєш, що зараз відчуває ця маленька й добра дівчинка. Загалом малюнок у Жіже досить грубий, а кольори приглушені. І спершу дивуєшся, бо вони не зовсім пасують для дітей. Хочеться більше насиченості й яскравості, бо читати тут його в першу чергу діти. Не знаю, як би виглядав малюнок із більш яскравими фарбами, але у результаті малюнок виглядає все ж таки проникливим та атмосферним. Можливо, це свідомий крок художника, щоби ми більше пройнялися внутрішнім станом Ноли.

На мою думку, важко розказати багато про світ в одному альбомі, тому Карбон намагається знайти баланс між сім’єю, деталями світу Пандорії, рухом сюжету вперед та відчуттями головної героїні та її супутників. Але якщо про магічний світ ми, скоріш за все, дізнаємося більше в наступних частинах, то якраз сторітелінґ тут трохи постраждав. Особливо на початку історії. Таке враження, що ми бігли семимильними кроками, щоби тільки потрапити в Пандорію, а далі все трішки уповільнюється й набирає той темп, який мені загалом здався прийнятним.

Ще потрібно згадати про саме українське видання, адже воно має свої цікавинки та особливості. Звісно воно великого розміру і звісно у палітурці. Але також позаду має лаковане покриття силуету голови Ноли, а ось спереду узагалі щось неймовірне, малюнок втиснутий усередину із лакуванням. А усі листочки, гілки й трава є рельєфними. Воно виглядає дуже смачно.

Підсумовуючи, скажу, що це справді чарівна та магічна історія, яка не тільки зможе захопити вас незвіданим світом Пандорії та цікавими пригодами Ноли, а допоможе вам чи дітям зрозуміти багато цінного, що важливе для формування особистості. Горе, радість, співпереживання, дружба, відповідальність, сила волі — це речі, які ви можете знайти в цьому мальописі. А після прочитання, точно виникне бажання дізнатися більше про новий світ та героїв «Музичної скриньки». І, звісно, насолодитися малюнком талановитого художника Жіже.

(3)  / (0)