Обзор книги "Воля 2" Автор: Bogun 20:43 24/04/2019

6.7

Книг: 121

Ну що ж, почнемо в першу чергу з того, що робота над помилками була все-таки проведена. У нас уже цільна історія, однорідний малюнок, що не збиває з пантелику при читанні. А зараз перейдемо до конкретики.
Малюнок чудовий. Як уже хтось говорив, стилістично схожий на роботу Бондаренка, хоча по якості трохи не дотягує. І загалом до нього питань не має. Вибір однозначно вдалий. Звуки зроблено чудово, за що теж плюсую. Але на цьому плюси закінчуються. Одного разу помітив, що панелі розташовано в неправильному порядку. Можливо, якщо будуть читати ті, хто справді розбираються в цій справі, помітять більше таких моментів. Плюс до того, посилання на Грега Капулло в його роботі “Бетмен: Совиний Суд”, де був такий же хід з перевертанням книги в бік та верх ногами виглядало не дуже виправдано. Адже у Агнешки було просто видіння, в той час як в Бетмені автори намагалися передати дискомфорт, повну розгубленість та безпомічність героя. Робота колориста також була не завжди вдалою. Дуже часто траплялися моменти, коли здавалося, що справа робилася “без душі”. А інколи було враження ніби робили заливку градієнтом. Хоча варто відзначити, що сама по собі гамма кольорів вибрана доволі приємна для ока. Ну і якщо в принципі на розмальовку можна закрити очі, а випадок з панелями був тільки раз, то найгіршим в цьому був леттерінг (написання тексту на уже готових малюнках). З баблами велика проблема. Половину часу прочитання коміксу було втрачено на те, щоб зрозуміти яку хмаринку з текстом читати за якою. Процес був приблизно таким: читаємо весь текст панелі, структуруємо інформацію, перечитуємо уже в правильному порядку. Я не знаю, хто чим займається у Волі, але йому за цю частину роботи платять даремно.
Щодо сюжету, то, не дивлячись на однорідну історію, деякі проблеми все ж залишились. В обмежений об’єм історії намагаються втиснути дуже багато подій. Однак варто відзначити, що все ті ж три історії тепер об’єднали гармонічно і вели їх паралельно одна одній, що згладило їх сприйняття. Проте, як і до цього не вдавалося толком розкрити персонажів, так цього не вдалося і в цьому томі. В першому томі були якісь обриси особистостей та натяк на майбутнє розкриття (Агнєшка, Кривоніс), або в того ж Грушевського взагалі не було особистості, просто якийсь гег з бойовим стариганем в діловому костюмі. То цього разу просто купа штампів на місці героїв. І я міг би на це все закрити очі. Типу: далі буде більше часу, і там уже ну ТОООЧНО розкриють героїв. Проводять же роботу над помилками, це видно. Але... Це вже другий випуск Волі. І (СПОЙЛЕР!) Грушевського вбили. А це нам відкриває дві проблеми.
Персонаж мертвий, а ми його навіть не знали толком. І навіщо це? Співчуття нема. Дешевий хід і той невдалий.
Якщо раптом його воскресять, це буде ще більш дешевим ходом, і повністю обесцінить навіть ті крихти драми, що були до цього.
Єдиний вдалий персонаж - це Троцький, якому недосказаність надає ще більше загадковості та харизми. Ну а Сікорський збіса схожий на Говарда Старка, як дизайном, так і самою концепцією та роллю в сюжеті. Проте, сам по собі сюжет доволі простий та зрозумілий. Для пригодницького літнього, так би мовити, блокбастера цілком підійшов би. Трішки драми, трішки шпигунських пристрастей, політичні інтриги, клішований злодій, любовний трикутник. Все, що треба. Ніби як. І все було б нічого, проста історія, читається легко, ненав’язливо. Але... Але ця книга повністю обезцінює першу Волю. В цій книзі все інтуїтивно зрозуміло і так. І виходить, що ніби перша частина потрібна тільки для того, щоб на поличці було щось з цифрою 1 перед цифрою 2.
Ну і видання. Перше, що кидається в око, - дивна проклейка та прошивка. Вона крива. Проклейка палітурки до форзацу теж не дуже якісна, клей розтікся, а аркуші покоцані. А верстка корінця - просто жах. Повністю відрізняється від першої Волі, що ще більше обезцінює її існування в принципі. Чув що якість краще ніж в першій частині, але так і не помітив. Шкода.
Як завжди тут і пізно поночі, ваш Monsignor Bogun

p.s. В минулому огляді на Волю 1 говорив, що однозначно купуватиму другу частину. І виконав обіцянку. Але от щодо третьої частини я вже такого, на жаль, не скажу.
p.p.s. Може здатися, що я розношу комікс, але це не так, він доволі непоганий, але коли компанія себе так агресивно промотує, та позиціонує як флагман коміксів у нас, то і якості чекаєш відповідної, а натомість отримуєш зовсім інше.

(3)  / (0)