Обзор книги "Гільда й Опівнічний велетень" Автор: Bogun 21:51 01/01/2019

8.0

Обзоров: 17

Книг: 133

Ну, ось мої руки нарешті дійшли до першої новинки першого Комік Кону Україна та ще одного Форуму. Гільду одразу ж передзамовив, як тільки з’явилась така можливість, тому ще перша частина мені дуже сподобалася, то ж не хотілося відкладати можливість володіння цим маленьким шедевром.
Як і минулого разу я отримав високу якість видання, з офсетним папером, який чудово сприймався оком та був приємний на дотик (я чесно кажучи глянцевий папір не дуже люблю). Але що одразу кинулось в око (глазомєр атлічний) - так це інший формат видання. Нова книга трохи вища від попередньої, також на корінці гордо красувалась цифра “2”. Обуренню моєму не було краю, тому що такої ж одиниці на першій частині не було. Більше того, для мене, як для людини, яка любить порядок на поличці, українські видання і так роблять бо-бо, тому що всі різні. А коли книги з однієї серії різнопланові - то це взагалі - фініш (Привіт, Даогопак!). Отож, враження після першого побачення були не дуже приємні. Хз, можливо так було і в оригінальному виданні, але, як на мене, можна було й згладити кути в нашому виданні.
Але, що головне, наповнення було все таким же чудовим. Цього разу ми отримали переосмислення пригоди Гулівера в новій оболонці. Історія, мені здалося, стала набагато дорослішою, ніж в попередній частині. Якщо в першій історії я ніяких особливо глибоких тем не помітив, окрім як: “не довіряй першому враженню”, та “Досвід інших - не обов’язково твій досвід”. В цій же книзі теми вкладалися в історію набагато доросліші: пусті обіцянки політиків, бюрократія, расизм, пусте озлоблення. Я не впевнений, що це все зрозуміють діти, але, разом з тим, погоджуюсь з автором, що дітей потрібно готувати до всякого гівна, адже воно помалу починає на них виливатися уже зі школи. Тим більше, коли це все подається в такому милому вигляді, прийняти його легше, та й приємніше, напевне. Історія чудово приправлена як і милими моментами, так і чудовими жартами, деякі з них, напевне, дітям не здаватимуться жартами, а серйозними речами. Також, що хотілося б відмітити, історія стала більшою. Якщо перша частина читалася за хвилин 10-15, то на цю вам доведеться віддати більше часу (це для мене плюс).
Щодо малюнку, в мене нема ніяких зауважень. Він майже такий самий як і в першій частині (чудовий, раптом щось). Але, як мені здалося, Люк Пірсон перестав любити саму Гільду, і її личко на деяких панелях не таке миле. Також мене дуже здивувало що в один момент мама пішла спати в крісло, а не в ліжко (самі зрозумієте про що я, коли прочитаєте). Фірмові монстри на місці, а замість уривку з книги про монстрів в кінці з’явився глосарій велетнів, що не менш цікаво. Але в мінуси, як на мене, пішло те, що дуже мало великих панелей, і нема розгортів, які я особисто дуже люблю, і які милували око в попередній частині.
В цілому, я вважаю, така штука має обов’язково стати у вас на поличці, особливо якщо ви любите історії типу Графіті Фолз, чи Час Пригод, або чекаєте на Безкінечний Експрес.
p.s. Сподіваюся Видавництво ArtBooks перевидадуть першу частину в такому ж форматі як і друга, а то різноформатність книг мені робить сумно.

Написано для Ukrainian Assembly Comix