Обзор книги "Артур і золота линва" Автор: Bogun 23:17 21/12/2018

7.6

Книг: 121

Цього разу у нас мальопис з попереднього КиївКомікКону, який виходив одночасно з Гільдою. Його, на відміну від попередньо згаданої, я не дуже чекав, і, відповідно, потрапив від до мене в руки далеко не відразу. Ну, і що б хотілося сказати після прочитання - я не вражений, на жаль.
Так як обидва твори - і Гільда, і Артур - вийшли одночасно в одному видавництві та розраховані на дітей, то важко буде втриматися від порівнянь в цьому огляді. А раз я вже попередив, то можна й приступити.
Що перше кидається в очі - важко такий формат розповіді назвати коміксом. Вся історія ведеться від третьої особи, а розмов між персонажами майже немає. Тобто звичних нам баблів з думками та діалогами так мало, що їх можна порахувати пальцями однієї руки фрезерувальника-невдахи. Маляр не намагається передати всю оповідь за допомогою діалогів та малюнків, а просто користується книжковими прийомами, описуючи все словами. І це мене збило з пантелику.
Історія дуже проста та невигадлива, точно так само як і в Гільді, але тут, на жаль, не вистачало тої легкості та невимушеності, яка була в історії Люка Пірсона. Якщо дівчинка була наївною фантазеркою з “буденною” пригодою, то Артур вже приймав участь у “героїчному фентезі”, з метою полонити непереможного Вовка. Через це легше проникнутися пригодою Гільди та асоціювати себе з нею, аніж з маленьким хлопчиком. Ну і особисто мені не вистачало хоча б невеличкої особистої драми героя, як це було в мультфільмі “Пісня Моря”, який був випущений в прокат декілька років тому.
До чого тут “Пісня Моря”? Коли я відкрив книгу і поринув в цю розповідь, увесь цей малюнок та скандинавський антураж мені дуже нагадав саме цю історію. І хотілося таких же переживань для самого Артура, щоб історія зачепила так само глибоко як і мультфільм, але... Досить вже про історію. Як вже зрозуміло - малюнок мені, як і в попередніх оглядах, сподобався. Від має свій характер, досить детальний, а барви радують око. Страшні речі намальовано моторошно, але не на стільки, щоб налякати, адже книга для дітей.
В підсумку: це більше книга, аніж комікс, але це не робить її гіршою, просто може збити з пантелику, і ти отримаєш не те, чого очікував. Історія проста, але думаю для меншої вікової категорії підійде без проблем. Скоріше всього, я просто підійшов не з тим настроєм до неї, але як казав “великий росіянин”: “Ваші ажіданія - то ваші проблєми”. То ж я не можу сказати що історія - то мінус. Просто особисто я очікував трошки більшого. Обов’язково перечитаю ще раз, коли хотітиму казки, і тоді, може, погляну на все під іншим кутом.
Знову ваш, Monsignor Bogun
p.s. Видавництво ArtBooks, не зупиняйтеся, ваші проекти дуже кльові!
p.p.s. Раптом щось, “великий росіянин” - Аршавін.