Обзор книги "Воля 2" Автор: Vega99 22:35 13/12/2018

6.4

Книг: 8

Почну з того, що комікс значно приріс в обсязі, якщо перший том містив скромних 56 сторінок, то продовження має таких уже 80. До того ж, комікс якісно прошитий, кожен розворот нанизано окремо, що дуже зручно при читанні і дозволяє безбоязно розгорнути комікс і не боятися пошкодити.
З незвичного для українського продукту слід відзначити, що для передзамовників комікс прийшов у суперобкладинці з альтернативним зображенням авторства Олексія Бондаренка, таким от елегантним способом видавці вирішили суперечку яка обкладинка краща. Загалом скомпонований примірник якісно та добротно, папір крейдований, при читанні не відблискує, до друку питань не виникло, склеєних чи непрофарбованих сторінок у моєму примірнику не помічено.

Cюжет. Якщо пам’ятаєте, то головні нарікання на перший том стосувалися саме сюжету та сторітелінгу, в продовженні з сюжетом усе набагато цікавіше і сценаристи (яких аж четверо) попрацювали значно краще.
В основі - пригоди вже відомих нам із першої частини: Максима Кривоноса, польської шпигунки Агнешки Бжезінської, академіка Володимира Вернадського і звичайно ж ясновельможного гетьмана Павла Скоропадського та героїчного Михайла Грушевського. Також додалося декілька нових персонажів, які в першій частині були згадані поверхнево: винахідник Сікорський та Ганнуся – красуня-механік і помічниця Вернадського. Не оминули сценаристи і табір антагоністів, у продовжені ми знайомимося з могутнім посіпакою Іліча – Троцьким. На початку сюжет коміксу розділяється на дві паралельні сюжетні лінії, в одній йдеться про політичні події в Україні, і головним персонажем тут виступає Скоропадський та інші історичні особистості тієї доби. Інша ж сюжетна лінія цілком присвячена пригодам команди у складі Кривоноса, Агнешки, Ганусі, Грушевського та Вернадського, які, як ми пам’ятаємо, наприкінці першого тому подалися до Єгипту, щоб поспілкуватися зі спеціалістом який допоможе розшифрувати окультний текст та розгадати таємницю більшовицьких живих мертвяків. Тож допоки Скоропадський займається політичним фехтуванням, українці в Єгипті ріжуть, смалять, стріляють, рубають і відбивають довбешки червоним супостатам як живим, так і мертвим. Персонажі потенційно доволі цікаві, найкраще ж, на мою думку, розкрито характер Агнешки - разом із Ганнусею та Кривоносом вони створюють любовний трикутник, і якщо саркастичні жарти та кпини дівчат виглядають доволі органічно і дають хоч якесь розуміння про характер героїнь, то Максим - такий собі "термінатор": мінімум емоцій і мотивів. Грушевському ж відвели роль розважливого батька-сенсея, а Вернадський - такий собі класичний вчений, з замашками злого генія.
Загалом сюжет доволі динамічний та насичений діалогами, от до діалогів є кілька нарікань, точніше до розміщень хмаринок, важко назвати їхнє розміщення на панелях інтуїтивно зрозумілим, і я частенько плутався у порядку прочитання діалогу, також помітне явне зловживання великими чи подвійними хмарками, деякі панелі просто перенасичені баблами і мене це дещо напружувало, та й самі панелі інколи розмішені не логічно.

Щодо роботи художника (Євгеній Тончилов), усе на рівні, стилістично дуже схоже на малюнок Олексія Бондаренка, який малював обкладинку та перший епізод у попередньому томі. Всі герої детально промальовані та легко пізнаються, деталізовано достатньо добре, емоції персонажів зрозумілі та логічні, прийоми з розмірами та формами панелей також мені сподобалися. По роботі колористів, то як на мене трішки перебір із насиченістю кольорів, хоча можливо це вже недоліки друкарні, але як на мене комікс у певних моментах виглядає занадто "дитячим" хочеться побільше брутальності, але це вже особисті вподобання та придирки.

Що однозначно можна відмітити зі знаком плюс, так це увага до історичних подій, мене особисто це дуже підкупає і така подача історії України того періоду, на мою думку є надзвичайно вдалою (за п’ятий універсал від Грушевського, браво!) і те, що видавництво "THE WILL PRODUCTION" робить акцент на історії в усіх своїх проектах заслуговує пошану та подяку.
Насмішили влучні фрази про "зубожіння" та "безкоштовний фуршет", сценаристам плюсую. Стімпанку стало ще більше, він став різноманітнішим і проявляється в усіх канонічних для даного жанру речах: парові машини, техніка, зброя, одяг та аксесуари, все дуже стильно та органічно. З екшеном, як на мене, все також на рівні, для цього тут є всього вдоста: погоні, перестрілки, вибухи, все це щедро приправлене містикою та добре знайомими з попередньої частини зомбаками в "будьоновках"

У підсумку маємо дійсно щось схоже на повноцінний хардкавер, наповнений доволі цікавим сюжетом, основним жанром мальопису є альтернативна історія з елементами стімпанку, фантастики, а також містики. Цікавим буде, насамперед, людям, які цікавляться історією початку 20-го століття, однозначно мастхев для всіх шанувальників паропанку, адже тут купа авторського луту, який дуже годно промальований та використаний. Впевнений, що справжній успіх для всесвіту "Воля" ще попереду, адже видавництво дуже серйозно взялося до його побудови та просування, і такою кількістю мерчу не може похвалитися, поки що, жоден український продукт.

(2)  / (3)