Обзор книги "Максим Оса" Автор: Bogun 11:36 13/12/2018

8.8

Обзоров: 20

Книг: 151

Цей твір Ігоря Баранька, напевне, найвідоміший у нас: видавався двічі, має трейлер на екранізацію, до того ж, як на мене, шикарнючий, розповідає про козаків без шароварщини. Що ще треба? А, так, звичайно ж треба його хороше видання, і доступність його для людей. Що я маю на увазі?
Ну, не хотілося б нікого образити (особливо тих, хто видавав Максима вперше, тому що я, на жаль, це видання не мав), а от друге видання від Асгардіана, на жаль, залишає бажати кращого. Щоб не тягнути кота за хвоста, відразу про це ж і скажу. Коли відкриваєш книгу, відразу на форзаці видно, як на згині ідуть промені, ніби папір не дуже вдало склеїли, і він намагається повернутись в свою початкову форму, те ж саме і видно на подальших сторінках, де вже йде прошивка. Якщо гортати далі, то ми відразу ж і побачимо, що друк зображень більш тьмяний, ніж друк тексту. Ну і, нарешті, переходячи на першу сторінку уже самого коміксу, можна помітити, що фарба з неї перейшла на білу сторінку, яка навпроти неї. Також, якщо вже дивитись на самі зображення коміксу, то помітно, що там де використовуються тонкі лінії, вони, на жаль, пливуть пікселями, що також троха псує враження від роботи. На щастя, з часом ти вникаєш в саму історію, і це уже не так ріже око. До речі, не знаю як у кого, а в моєму примірнику ще, чи то крива обкладинка, чи криві сторінки, тому що на форзаці помітно як криво він приклеєний до палітурки.
Але досить вже про погане, перейдемо до самої історії. Сказати про неї хотілося б дуже багато всього, але через страх спойлерів, доведеться обійтись декількома словами. Як я уже відмітив перед цим, не варто проходити мимо твору через те що він про козаків. Шароварщини, якої всі так бояться, тут немає. В першу чергу, це детективна історія, яка проходить в декораціях козацької України. Головний герой досить харизматичний пияка, який сам навіть толком не розуміє що відбувається в його власному житті, на даному етапі. Він не цурається і до гарної жіночки підкотити, і пожартувати побачивши смерть (і в буквальному і переносному значенні). Але то все таке. Головне те, що сама історія доволі інтригуюча, і, як на мене, це головне в детективах. Більше того, світ, майже всю оповідь, стоїть на грані містичного і буденного, що додає свою родзинку при прочитанні.
Малюнок - це річ суб’єктивна, і я, людина знайома тільки з трьома творами Баранька: Скреґґі (я все ж вважаю що варто було писати в виданні через “ґ”), Орда та Оса, вважаю що він у автора доволі різноманітний - і це круто, тому що, якщо в Орді він мені не зайшов, то в даному графічному творі він просто чудовий, і це просто якесь знущання було його видавати в такій сумнівній якості. Окремі панелі хоч в рамку і на стіну вішай (загалом як і цитати самого Максима). Сексуальність, брутальність, таємничість - це все автор за допомогою малюнку передає дуже вдало. Особисто мене вразив, як вам може здаватись, не дуже важливий в контексті історії момент, але все ж цікавий: у Максима видно щетину на його майже лисій голові. Як часто на малюнках козаків ви це помічали? Я не дуже часто. Так, трапляється, але все ж, момент якому рідко приділяють увагу.
Щось я сьогодні багато написав, то ж, підсумуємо: Яке б не було видання, сам твір вартий уваги, це 100%, то ж раджу купувати. А там, дасть бог, цей тираж закінчиться (господи, 500 примірників так довго розпродуються), пройде декілька років, і ми отримаємо перевидання яке дійсно заслуговує цей твір. І його я також придбаю не задумуючись, а цей примірник стоятиме уже як пам’ять, що колись і таке у нас бувало. =) А ще, плекаю надії, що історії Баранька у нас і видаватимуться у нас рідною і надалі, тому що... Тільки дві книги? Справді? Це ж сміх. Навіть російською видали на один більше (це тільки те що я знаю).
Як і до цього, ваш Monsignor Bogun
p.s. Сподіваюсь Асардіан не образяться, тому що правда є правда, і дивитись на це потрібно так як є.

(4)  / (0)