Обзор книги "Хроніки Аптауна. Том 1" Автор: Bogun 19:07 02/12/2018

7.2

Обзоров: 11

Знайомство з цим коміксом у мене розпочалося дуже давно, ще в нього було не більше двох випусків і сайт. На той час мені були невідомі наші автори графічної прози, та і проектів було не так багато, напевне тільки бачив декілька випусків тоді ще веб коміксу “Троє проти зла”, і мене це зачепило, що, виявляється, є якийсь український комікс, і ми таки кудись рухаємось на цьому полі, а не стоїмо на місці.
Проте, з того часу трапилось багато всього, у нас з’явилось декілька видавництв, плеяда авторів, фестивалі влаштовують скандали, та з’являються закордонні ліцензії. Багато чого змінилося, і от, нарешті, видались Хроніки. Загалом я був радий за його творців, а також радів що ЮАкомікс знайшли новий проект, тому що так сталось, що з деким з них я знайомий особисто. Ото ж, як пішло передзамовлення на цю потенційну лінійку коміксів, я не зміг оминути її, і підписався на це діло.
Ну що ж, по перше, бонуси за передзамовлення були дуже щедрими, і це, відверто кажучи, дуже підкуповує.
Деякий час зайняло просто те, щоб роздивитись всі бонуси та “награтися” ними, а вже тільки згодом почав роздивлятися сам комікс. Цікаво виглядала газета, яка роздавалась, ніби як, на ККК (Київ КомікКон).
Щодо якості видання, нічого виокремити, на жаль, не можу, ті хто має комікси ТпЗ, Мор, Саркофаг, знають що там і як самі знатимуть. Хто не стикався: папір глянцевий, хоча трохи тонкуватий, обкладинка матова, приємна на дотик, мінус - після першого ж прочитання, обкладинка починає з'їжджати набік, як у багаточитанних книжках. Але так як комікс не дуже товстий, то це ледь помітно.
В середині по наповненню все доволі різнопланово, завдяки додатковим матеріалам, є інформація про творців коміксу, про співпрацю з антикорупційними організаціями. Також автори додали декілька скетчів та короткий опис головних діючих осіб. І якщо попередні пункти мені цілком були цікаві, то от останній не дуже вписується в хороший твір, адже описувати і розповідати про героїв потрібно в самій історії, а не на окремо виділеній сторінці.
Щодо історії... Не дивлячись на всю мою любов до проекту, вона далеко не така різноступенева, глибока та цікава, як хотілось би. Все доволі просто, дії прямі, інколи не дуже продумані. Цілі та дії головних героїв не надто далекоглядні. Їхні плани не передбачають наслідків, та мотивація занадто клішована. І я сказав би, що це все немає значення, адже ми почали рухатись нарешті вперед, але, на даному етапі, комікси у нас в країні вже не екзотика яку потрібно підтримувати, щоб дати поштовх на майбутнє, а щось таке, чому потрібно рости якісно і виходити на масовий ринок, а для цього потрібно вже щось більше, ніж просто спроба.
Ну і на останок малюнок... Як не парадоксально, але з початку малюнок хороший, якісний, як на мій не дуже спокушений смак, панелі розташовано добре та без геометрії, що дає розповіді виглядати живіше. Але в середині коміксу, як я розумію, маляр змінюється і тому стиль також стає інший, я б сказав, гірший. Дуже помітно по самому малюнку, що, або досвід, або майстерність недостатньо хороші, щоб зрівнятись з попереднім автором. Обличчя і фігури грубіші, розташування панелей ніби шахова дошка, просте і невигадливе, що уже не так сприяє у заглиблення історії, і навіть деяких персонажів стає важче впізнавати. Але, на щастя, потім все повертається в норму.
У підсумку, хотілось би сказати, що комікс має право на існування, і я б навіть сказав що повинен розвиватись далі, хоча мені цікаво, що буде далі, після того як вони зроблять все що планували (А тими темпами якими все рухається, то це буде не дуже довго), адже, ніби як, плани у творців на довгу серію. І я б радив, якщо не купити цю книгу, (тим більше, що ціна помірна), то хоча б ознайомитись з коміксом на офіційному сайті, і тоді вже прийняти остаточне рішення.
Ваш monsignor Bogun

(1)  / (0)