Обзор книги "Мюнхгаузен. Правда про неправду" Автор: Bogun 22:18 29/11/2018

8.4

Обзоров: 11

Не знаю навіть з чого розпочати розповідь про цю БДшку...

Історію про нашого Барона не знають або малі діти, або ті хто не ходив до школи. І, якщо бути чесним, я всією душею люблю ці байки, і в дитинстві зачитувався ними допізна. То ж, коли пройшла новина, що ВСЛ буде видавати мальопис по мотивам цієї історії - я просто не міг пройти повз.

Так, звичайно, оригінал і мальопис - то кардинально різні дечі, і якщо перша історія - то дитячі оповідки, то друга - казка уже для дорослих, з підняттям дорослих проблем і словами які зрозуміють не всі діти, вже не кажучи що там прогулькують дорослі картинки (для тих хто вирішить купувати тільки заради цього - їх недостатньо щоб на це перезарядити декілька раз).
В малюнку одразу впізнається європейська школа, що видно в трохи гіперболізовних образах та схожістю з мультфільмами і коміксами про Астерікса. В сам малюнок просто неможливо, як на мене, не закохатися. Він майстерно поєднує в собі (як я спробував впізнати на свій аматорський погляд) тонування на комп'ютері та штриховку пером на деяких кадрах. Коли в один момент в історію вриваються барви, то очі просто розбігаються в спробах роздивитись кожну деталь, що дуже контрастує з історією яка була до цього моменту. Також маляр дуже майстерно передає емоційний стан героїв, так що на деяких кадрах просто не потрібно слів, щоб зрозуміти що саме хотів сказати і персонаж, і автор. Такі сцени я ціную набагато більше, аніж словесні тиради, і тут я ними насолоджувався сповна. Єдиний мінус який я міг би виокремити в графічній складовій - відсутність звуків, то ж часто складалося враження що це глуха історія.
Про сюжет я не можу також нічого поганого сказати. Автор тексту майстерно вплів в історію проблеми бюрократії, зажерливість людей при владі, залежність долі від звичайного випадку, і те як дитячі травми впливають на подальше життя, а це тільки те що я зміг пригадати сходу. А є й проблематика про яку я не пам'ятаю, або просто не зрозумів... Дуже гарно показана і звичайне життя простої дитини, яка вирушила в подорож з однією метою, але через звичайні турботи та життєві радості з легкістю забула про свою ціль. Для нас, Барон завжди був одіозною фігурою, яка любила прибрехати, розповідаючи про свої подвиги. А Флікс дає можливість поглянути на це все з іншого боку. І поглянути на це все під таким кутом було цікаво, адже, як було сказано в книжці, важливо не те, що людина бреше, а чому саме це робить.
Щодо видання - то воно дуже якісне, обкладинка, форзаци, папір, друк, все на рівні, ще й ціна не кусається. Переходячи до розповіді на нас дивиться сторінка з чудовою цитатою, яка є девізом самого Мюнхгаузена (не знаю, це рішення видавництва, чи так було в оригінали, але виглядає як дуже влучне рішення). Але далі є один мінус, який, на щастя, не псує надалі самої історії - не перекладені деякі написи на тлі історії, такі як вивіски та таблички.
Це той випадок, коли рімейк був дуже вдалим, тож я вважаю що ознайомитись з ним варто, хоча б щоб поглянути на історії з дитинства по новому.
p.s. Шкода що Видавництво Старого Лева не буде більше перекладати мальописів, і Дон Кіхота від Флікса ми не побачимо найближчим часом.

Написано для Ukrainian Assembly Comix