Обзор книги "Саркофаг" Автор: Bogun 09:36 16/01/2018

8.2

Обзоров: 5

Ну, що хотілось би сказати з самого початку... Хочу подякувати Андрію Данковичу з двох причин: перша - це цікава розмова, з якої все почалося, а друга - це те що пристидив мене, і я все-таки придбав Саркофаг. Це зробити хотілося дуже давно, ще, напевне, як альманах тільки вийшов (чи як я про це, принаймні, дізнався), але постійно знаходились то відмовки, то інші речі, які можна придбати тут і зараз, а не замовляти. Та врешті-решт це сталося, і я став гордим власником цієї збірки (ще й навіть прочитав).
Сам комікс прочитано було з легкістю та задоволенням, про те були і нотки негодування. Але про все по порядку.
Мальовка. Її, напевне, відмічають всі, хто береться за збірку. Це нестандартно, ново, і одразу звертає на себе увагу. Можливо щось подібне і зустрічалось раніше, світ коміксів великий, але принаймні в моєму невеликому досвіді такого ще не було, що вигідно виділяє цей "Саркофаг" серед інших. У Андрія є свій стиль, і це навіть видно по його монстрах, вони мають схожі риси (навіть якщо порівняти з монстрами майбутнього Мору). Космічні пейзажі і кораблі виконано на дуже високому рівні, інколи не вірилось в той факт, що все намальовано олівцями. Але малюнок має і свої мінуси, що помітно на тих кадрах, де є дрібні деталі, вони виглядають грубовато, також, в деяких кадрах обличчя також виглядаюсь, ніби висічені з каменю (хоча з неандертальцями все ок, такі і мають бути).
Щодо самих історій, то вони цікаві та інтригуючі, але я себе спіймав на тому, що майже все це вже десь зустрічав: Доктор Хто, Зардоз, Після нашої Ери (хай простить бог), Вершники Перну, Згадати Все, Червона Планета, Важко бути Богом. Це не те щоб мінус, я б сказав, що це навіть плюс, тому що всі ці історії мені подобаються, якісь більше, якісь меньше, (окрім хіба що ПНЕ). Тим більше, останнім часом наукова фантастика доволі прісна, і геть не затягує, перетворюючись в антиутопії (як Час і Облівіон), або в якусь драму (Чаппі, Район №9, Прибуття), а самої фантастики за цим всим майже не залишається (прийнмні в мене таке враження). Було приємно поринути в щось дійсно фантастичне. Едина проблема цього всього, що мало. Безбожно мало, хотілося продовження, розвику історій.
Сон. Частина яка зачепила найменьше. І нагадувала уже количь читану чи бачену історію найбільше. Також, на початку не вистачало фрази або: "В попередніх серіях", або навпаки "В наступних серіях", тому що вона занадто обривиста, і виглядає вирваною з якоїсь більш широкої розповіді. Та й нічого не зрозуміло про самих героїв та контекст всесвіту.
Світ 912. Історія вже виглядає більш цілісною. Є повноцінний ГГ, в якого вже більше просліджується особистість. Оповідь цілісніша, зрозуміліша, і, що головне, в кінці ми отримуємо кліфхенгер, після якого хочесться кричати: "курво, так що ж, все-таки сталося? Як так вийшло?" В цілому, якщо буде продовження, як мінімум один читач його придбає. Псує все тільки те, що як і в Чужому. Заповіті, на незнайомій планеті офіцери без скафандру ходять... Ну камон?
Саркофаг. Ну, і те, в честь чого все названо. Прямо по наростачій. Історія мені сподобалася найбільше. Воно, в принципі й не дивно. Люблю коли старі історії розповідають на новий лад. Хто читав, той зрозуміє. Більше того, на диво, майже в кожного персонажа є свої риси, які його виділяюсь серед інших, хтось самовпевнений, хтось необережний, хтось зверхній, дехто старанний в своїй роботі. Окрім всього, знову ж таки, історія в кінці залишає кліфхенгер, після якого дуже хочеться читати історію далі, не зупинятись на цьому. Хотілось би більше дізнатись про міфологію цього світу... Ну і в фіналочці непоганий жарт, якого я взагалі не очікував в цій збірці.
В цілому, це був позитивний досвід, і я задоволений, що ця книга стала на мою поличку, але автору є ще над чим працювати, як і в своїх історіях, так і в малюнках, а я натомість, з задоволенням і вже більшою охотою його буду підтримувати копійкою, тому що приємно читати щось цілісне, щось, що має свій характер і стиль, а не пливе на хвилях хайпу. Та й, що уже говорилось неодноразово, наукової фантастики у нас не так вже й багато, тим більше в коміксах (та-а-ак, та-а-ак, перший Український)

(0)  / (0)